Search This Blog

ΚΟΥΜΑΡΟΜΑΝΙΤΕΣ











ΥΛΙΚΑ

*κουμαρομανίτες
*αλεύρι για όλες τις χρήσεις
*αλάτι
*λάδι για το τηγάνισμα






ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Περνάμε με ένα υγρό πανί τις κουμαρομανίτες να τις καθαρίσουμε. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Ρίχνουμε τις κουμαρομανίτες και μόλις πάρει μία βράση τις σουρώνουμε. Αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Τις αλατίζουμε, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε.
Εναλλακτικά, αν θέλουμε να τις ψήσουμε, τις περνάμε πάλι με ένα υγρό πανί να τις καθαρίσουμε, τις αλατίζουμε και τις ψήνουμε (χωρίς να αλευρώσουμε). 







-> Οι κουμαρομανίτες είναι τα κόκκινα μανιτάρια και είναι γνωστά στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια. Η ονομασία βγήκε επειδή τα μανιτάρια αυτά φυτρώνουν κάτω από κουμαριές, θυμάρια, ρείκια, κουνούκλες. Μετά τα πρώτα πρωτοβρόχια του Οκτώβρη που βγαίνει ήλιος, φυτρώνουν τα μανιτάρια και είναι η καλύτερη περίοδος να τα μαζέψουμε. Προσοχή όμως στο μάζεμα των μανιταριών γιατί δεν είναι όλα φαγώσιμα. Αν θέλουμε να τα μαζέψουμε μόνοι μας, καλύτερα να ρωτήσουμε τους ντόπιους της περιοχής που τα γνωρίζουν.