ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
Συνταγή από:
Γλυκά
*2 φύλλα κρούστας
*1300
gr λάδι
*1200
gr καρύδι ψίχα
*200
gr σουσάμι
*250
gr φρυγανιές
*1
ποτήρι του νερού ζάχαρη
*3
κουταλιές της σούπας κανελογαρύφαλλα
-Για το σιρόπι
*1250 gr ζάχαρη
*2
ποτήρια του νερού νερό
*2
ξυλάκια κανέλα
*χυμός
από 1 λεμόνι
*φλούδα
από 1 πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίβουμε
το καρύδι στο μπλέντερ ή στο γουδί. Καθαρίζουμε το σουσάμι, το πλένουμε, το
καβουρδίζουμε( βάζουμε το σουσάμι σε τηγάνι με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και
ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσει) και το τρίβουμε στον
τρίφτη. Τρίβουμε και τη φρυγανιά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί και με τη ζάχαρη σε 1 λεκάνη μαζί με τα κανελογαρύφαλλα. Σε 1 μεγάλο
ανοξείδωτο ταψί στρώνουμε 2 φύλλα σκέτα και μετά βάζουμε σε κάθε φύλλο γέμιση.
Τα 2 τελευταία πάνω-πάνω πάλι σκέτα. Σε 1 κατσαρόλα καίμε το λάδι και το
ρίχνουμε πάνω από τον μπακλαβά, έτσι ώστε να ψηθεί το 1 φύλλο. Ψήνουμε στους
180˚ για 1 ώρα πάνω-κάτω σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και 30΄ χωρίς, από κάτω.Στην τελευταία σκάρα του φούρνου.Μόλις ψηθεί,βγάζουμε 1 κομμάτι από τον μπακλαβά και γυρίζουμε στο
πλάι μέχρι να φύγει όσο περισσότερο λάδι γίνεται.Ξαναβάζουμε το κομμάτι στη
θέση του και σιροπιάζουμε με το σιρόπι
ζεστό. Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε 1 κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα
λεπτά, μέχρι να δέσει.